Word lid Bestel gratis

Longpunt Almere 20-09-16

Onderwerp: met een longziekte de winter door. Gastspreker longarts Dewi Groeneveld.

Marjan heet een ieder welkom op het eerste Longpunt van het seizoen 2016-2017. Longarts Dewi Groenveld vertelt over welke problemen we ondervinden in de winter: griep en verkoudheid, longontsteking, verkoudheid, minder bewegen door regen, donkere dagen voor Kerst, de invloed van het weer: kou en vocht.

Vandaag hebben we het over griep en de griepprik en luchtverontreiniging zowel binnen als buiten. We onderscheiden veschillende luchtweginfecties, verkoudheid, bronchitis en longontsteking. Er zijn verschillende virussen die luchtweginfecties kunnen veoorzaken, oa Adenovirus, griep, influenza, rhino/enterovirus en RSvirus.

De griep is een ziekte waarbij het slijmvlies in de luchtwegen ontsoken is. Het begint vaak zeer plotseling en koude rillingen, hoofdpijn, heftige spiepijn en vermoeidheid, keelpijn en droge hoest, snel oplopende ( hoge) koorts tot 39 graden en wel 3 tot 5 dagen. Herstel duurt 1 tot 3 weken. 

Influenzavirus: besmetting vooral in de wintermaanden, 2 typen influenzavirus: Type A en B. Er zijn veel verschillende griepvirussen die steeds veranderen, dus ieder jaar opnieuw kans om ziek te worden. Besmetting: verspreiding via praten, hoesten, niezen, ook door het dicht tegen elkaar aan zitten in slecht geventileerde ruimten. Of via deurknoppen, airco en hand geven.

De griepprik is er voor mensen met longziekten of aandoeningen aan de luchtwegen, nierpatienten, hartpatienten en mensen ouder dan 60 jaar. Het doel van de griepprik is oa minde kans op het krijgen van griep, de griep milde laten verlopen, dat de kans op complicaties ( zoals longontsteking) kleiner zijn.

Luchtvervuiling binnenshuis: oa fijnstof,allergenen, virussen, schimmels, vocht (mee) roken. Ventileen is het allerbelangrijkste. Voldoende ventilatie voorkomt dat stoffen zich ophopen in het binnenmilieu. Luchten alleen is niet voldoende. Continue ventilatie: via mechanische systemen, ventiliatieroosters openzetten, ramen op een kiertje. Ventileer extra als je kookt,doucht of klust. Rook niet in huis. Verminde vocht in huis. Droog de was buiten, kook met deksel op de pan en vloer vloeren na het dweilen.

Buitenmilieu: smog door ozon (zomersmog), smog door fijnstof (wintersmog) en smog door stikstofdioxide. In bijzonder op Oudejaarsavond rond 24.00 uur. is de concentratie fijnstof vele malen hoger dan anders in de winter door het afsteken van vuurwerk. Ook is het van belang waar je je bevindt in Nederland want in de Randstad is de smog vaak erger dan bv op de Waddeneilanden. 

Het volgende Longpunt is 18 oktober en het onderwep is Bewust kiezen en koken en gebruik van voedingssupplementen.