Word lid Bestel gratis

Longpunt Lelystad

door Wim Revet

leerzaam,

Dat was de conclusie van veel deelnemers aan de Longpunt bijeenkomsten in Lelystad.

 

Na een druk bezochte, feestelijke opening op 25 november 2011, volgde nog een vijftal Longpunt bijeenkomsten.

Deze serie werd geopend door Metha Jacobs, Wethouder in Lelystad, waarna A.J Jonkheer, arts, de scepter overnam, gevolgd door mevrouw Marianne Spreij, van Icare. Na een korte inleiding ontspon  een levendige discussie over al die zaken die met longen en of longziekten te maken hebben. Door de voorzitter van de rayon commissie, Chris Nederkoorn en de wethouder, werd een feestelijke taart aan gesneden en verdeeld onder alle aanwezigen. Dit werd door iedereen erg gewaardeerd.

In de bijeenkomst van 19 januari jl werd door Nicole Kinkel uitgebreid ingegaan op de mogelijkheden en onmogelijkheden van het inhaleren van medicijnen. Voor velen een goede herhaling, voor anderen met recht een “eye opener”.

Dat bewegen, juist voor longpatiënten, een must is, werd ons 19 februari duidelijk gemaakt door Henk Verheul, fysiotherapeut. Al snel had hij ons, na een korte inleiding, volop in beweging. Het was een gezellige middag.

Op 15 maart vertelde Saskia van Os, diëtiste, ons nog net niet alles over voeding. Maar wel zoveel, dat we voldaan naar huis konden gaan.

12 april was de beurt aan Jolanda Winters, maatschappelijk werkster, die met ons inging op het accepteren en het omgaan met een longziekte. Haar bijdrage was zeer leerzaam, juist omdat zij ons een spiegel voor hield waarin wij ons zelf goed konden beoordelen, in relatie tot dat accepteren en leven met een longziekte.

10 mei werd dit seizoen afgesloten door Asse Pilon, medewerkster afd. Welzijn Lelystad. Asse vertelde ons wat wij van het steunpunt Mantelzorg in Lelystad mogen verwachten. Zij begeleiden mantelzorgers in hun problemen, geven adviezen etc. Ook kunnen zij mantelzorgers begeleiden naar o.m. de WMO als de mantelzorger, onverhoopt, overbelast dreigt te raken. Ten behoeve van mantelzorgers organiseren zij o.a. cursussen, groepsbijeenkomsten, maar, zeker zo belangrijk ontspanningsactiviteiten.

Afsluitend: Een succesvolle start van het Longpunt Lelystad. Een leerzame en gezellige periode. Gezellig vooral door de spontane onderlinge contacten die zijn ontstaan tussen lotgenoten. En, wat vooral opviel is dat lotgenoten zulke positieve mensen zijn, die met veel optimisme met hun longziekte omgaan.

Op 13 september 2013 starten wij weer een nieuw Longpunt en wel in het Lichtschip, Gondel 19-01 in Lelystad. Wij hopen u daar te mogen ontmoeten.

W.R.