Word lid Bestel gratis

Longpunt Lelystad 18-01-19

Hulpademhalingsspieren 

 

Donderdagmiddag 18 januari hadden wij een bijeenkomst met het onderwerp : het gebruik van hulpademhalingsspieren en de effecten daarvan op het lichaam.

De spreker over dit onderwerp was Marieke de Jong Wagemans.

Een goede ademhaling kan helpen bij mensen met COPD, longemfyseem, chronische bronchitis en astma. Wij ademen door middel van de romp, de buik en de ademspieren. Met de romp gebruiken we de ribben, het borstbeen, sleutelbeen en wervelkolom.

Met de buik de organen, buikspieren, bekkenbuikspieren en het middenrif. Wij gebruiken altijd onze ademspieren, die bestaan uit spiervezels met een groot uithoudingsvermogen die door de opgenomen zuurstof langer kunnen werken.

Maar kunnen onze gewone ademhalingsspieren niet genoeg doen, dan komen de hulpademhalingsspieren aan de beurt. Bij het inademen gaat het middenrif plat staan en trekt zo de longen naar beneden en de ribben omhoog. Dan helpen ook de nekspieren voor en de nekspieren achter en de schouderspieren. Deze helpen om de bovenste ribben op te tillen. Bij het uitademen gaat het middenrif weer omhoog en gaan de longen weer terug in hun oorspronkelijke vorm. Mensen met COPD hebben veel last omdat ze minder longvolume hebben en ook verlies hebben van weefsel van de ademhalingsspieren. Mensen met chronische bronchitis en astma hebben verdikte bronchieen door slijmvorming, dus hebben zij al hun hulpademhalingsspieren zeker nodig. 

Verder wees Marieke op het belang van bewegen. Vooral longpatienten. Zij worden vaak eerder moe en daar zijn ook redenen voor. Hun spieren nemen af in de lengte en daardoor verliezen ze spierkracht en energie. De meeste afname vindt plaats in het middenrif waardoor de hulpademhalingspieren weer meer moeten gaan werken om bewegen mogelijk te maken. 

Het was voor ons allemaal een middag waarin we geleerd hebben hoe onze longen werken en hoeveel hulp wij daardoor krijgen van heel veel spieren. Niet vreemd dus dat we wel eens mopperen dat we spierpijn hebben, maar laten we blij zijn dat we ze nog aan het werk kunnen zetten.

Annie Berest