Word lid Bestel gratis

Longpunt Lelystad 19-01-17

Acceptatie, Relatie en Isolatie. Marjorie Afman, medisch maatschappelijk werk MC Zuiderzee

Op een duidelijke, prettige manier gaf Marjorie een uitleg over het thema en de aanwezigen deden actief mee.

Longpatiënten worden vaak niet goed begrepen door familie, vrienden en kennissen.  Men begrijpt het niet dat je als patiënt niet aan alle activiteiten kunt deelnemen, doordat je sneller vermoeid raakt en vaker moet rusten. Voor je omgeving is het vaak niet te zien dat je longpatiënt bent en door onwetendheid,  kan je in een sociaal isolement geraken. Voorkom  dit door altijd en opnieuw te blijven uitleggen wat de oorzaak hiervan is.

Als het om de relatie met de partner gaat, is het van belang,  hem/haar zo goed mogelijk te betrekken bij alle bezoeken/gesprekken aan/met de longarts of andere hulpverleners. Vraag hem/haar, mag ik mijn zorgen met je delen.Op deze wijze voelt de partner zich betrokken in plaats van uitgesloten.

Vergroting van draagkracht is heel belangrijk. Dit is te bereiken door: steun te vragen, vaardigheden te ontwikkelen, aan plezierige activiteiten en ontspanning te doen ook acceptatie werkt hieraan mee.

Wees vooral op je hoede wanneer je merkt, dat je last hebt van angst, somberheid en je je emotioneel niet goed voelt. Het is heel verstandig om deze gevoelens bespreekbaar te maken bij een arts of andere hulpverlener. Niet in je eentje blijven tobben.

Voor ons allen is het een leerzame middag geweest, met dank aan Marjorie Afman.

Ben Limahelu, vrijwilliger Longpunt Lelystad.