Word lid Bestel gratis

Longpunt Lelystad 21-02-19

Slaapapneu, Marionne van Hardeveld, verspeegkundig specialist longziekten

Donderdag 21 februari hadden wij een bijeenkomst met het onderwerp: wat is slaapapneu en hoe ziet de behandeling er uit.

Wat is slaapapneu? 

Tijdens de slaap stopt de ademhaling tientallen seconden en komt er geen lucht in of uit de longen.

Meestal merkt men er zelf niet zo veel van, het zijn vaak mensen die snurken en wakker schrikken of een stokkende ademhaling hebben.

Overdag zijn de klachten vaak vermoeidheid, willen slapen of zelfs in slaap vallen, bijvoorbeeld tijdens het lezen, televisie kijken, zelfs tijdens een vergadering of als bijrijder in een auto.

Enkele voorbeelden van dingen die men zelf kan doen zijn b.v. afvallen, geen alcohol in de avond, stoppen met roken, geen slaap of rustgevende middelen innemen en niet op de rug slapen.

Mensen met hoge bloeddruk, overgewicht, diabetes en een te hoog cholestorolgehalte hebben meer kans om slaapapneu te krijgen.

Bij onderzoek kijkt men naar de hoeveelheid klachten en naar aanleiding daarvan onderzoekt men: hartritme, buik en borst ademhaling,  beenbeweging, lichaamshouding en de luchtstroom bij de in- en uitademing.

Welke behandelingen zijn er mogelijk:

1.  Het CPAP apparaat, dit is een masker met een kastje dat zorgt voor een continue luchtwegdruk.

2.  MRA beugel, die duwt de onderkaak naar voren, zodat er meer ruimte in de keel komt.

3.  Slaap positie trainer, dit is een apparaatje  dat d.m.v. een band op de borst gedragen wordt en gaat trillen als men op de rug slaapt

4.  De laatste mogelijkheid is een operatie waarbij b.v. de huig wordt verwijderd om meer ruimte te krijgen in de keel.

Dan is er nog wettelijk vastgelegd dat iemand met slaapapneu geen personenauto, vrachtwagen of bus mag besturen, tenzij hij 2 (personenauto ) of 3 maanden met succes wordt behandeld.

Het was een leerzame en ook zeer gezellige middag waarin we ons ademhalingssysteem beter hebben leren kennen en ook weten wat er zoal mis zou kunnen gaan.

Annie Berest.